MASA Miracles

Portfolio

Yhteistyön historiaa - SaMaKosta MASAksi

Tanssitaiteilija Matti Haaponiemi ja kuvataiteilija Sanna Saastamoinen ovat tehneet yhteistyötä vuodesta 2016 lähtien. Heidän monitaiteellisen kollaboraationsa ensimmäinen työnimi oli SaMaKo. Alun alkujaan SaMaKo:n työskentelyssä keskeisiä teemoja olivat oman kehon ja tilan havainnointi, esineiden moniaistillinen tutkiminen sekä installaatiotyöskentely. Työskentelyn myötä rakentui liikekuvallisia työpajoja, joita kollaboraatio järjesti muun muassa Joensuussa.

Vuodesta 2017 SaMaKo:n työskentely alkoi mennä kohti esityksellistä muotoa, jolloin Saastamoinen ohjasi Mustalaatikko -demon ja vuonna 2018 Aika on -esityksen. Kesällä 2019 SaMaKo toteutti performanssin Aikamatka, joka sijoittui kaupunkitilaan Tampereella.

Kollaboraation taiteellisen työn perusajatuksena on ilmaisumuotojen sovittaminen omintakeiseksi synteesiksi, monitaiteelliseksi kudelmaksi. Vuodesta 2021 lähtien kollaboraatio on työskennellyt nimellä MASA. Kokoonpanon tuotanto pitää sisällään esitystaidetta, liiketutkimusta sekä video- ja äänitaidetta. Viimeisin teos MASA esitettiin kesällä 2022 Tampereella.

MASAn Instagramtili: @masamiracles.


MASA Miracles


Kokkolan talvitansseilta 2022 koostettu teaseri.
MASA studiolla

Kesällä 2022 kollaboraatio esitti teoksen MASA Tampereen Liikelaiturilla.

MASA studiolla

MASA treenaa kotistudiolla 2021.


MASA pose

MASA


MASA keikalla Teatterikesä OFF 2021

MASA keikalla Tahmelan huvilalla elokuussa 2021.
VIDEOTEOKSIA


MASA - ?!

MASA - Maa

PAYBACK TIME 2030

PUNISHLisää videoteoksia Youtubessa.NÄYTTÄMÖLLÄ

M+S

Vuonna 2019 SaMaKo käytti äänitaide-esitykissä nimeä M+S. Kollektiivi esiintyi esiintyi keväällä 2019 Tampereella Liikelaiturilla Tanssibuffet esitysillassa sekä myöhemmin kesällä Ylöjärvellä Kivat sulle -festivaaleilla.


Modulaarisyntikka vuonna 2019


AIKA ON

Aika on -esitys oli kehollinen kuvaus käsitteestä aika. Esityksen koreografina toiminut Saastamoinen pyrki rationalisoimaan aika käsitettä minimalistisilla koreografioilla ja liike-elementeillä. Aika on esitettiin keväällä vuonna 2018 Tampereen Liikelaiturilla. Esiintyjinä olivat Matti Haaponiemi ja Katriina Korhonen. Yllä olevalla videolla on otteita esityksestä.


LOPPUSIIVOUS

Vuonna 2017 Saastamoinen toimi koreografina näyttämöteoksessa Loppusiivous. Loppusiivous oli Saastamoisen tulkinta Outokummun Kiisuteatterissa nähtyjen tanssiesitysten väliaikasiivouksista. Yllä olevalla videolla on otteita esityksestä. Esiintyjinä olivat Matti Haaponiemi, Katriina Korhonen, Alli Mattila ja Sanna Saastamoinen.


MUUT MENNEET

SAMAKO + KOKKO1721

Loppusyksyllä 2017 SaMaKo vieraili Kangasniemellä Kokko1721 -residenssissä. Vierailun aikana työpari työskenteli liikkeen, äänen ja esineiden parissa yhdessä residenssin pitäjien Jukka Ristolaisen ja Maija Tuomen kanssa. Työskentelyä äänitettiin ja äänitteestä syntyi nykytanssikuunnelma Homo ludens, joka oli esillä Kulttuurikeskus Poleenissa Pieksämäellä kesällä 2019.


LIIKETUTKIMUS

Vuodesta 2016 lähtien SaMaKon liikkeellisiä tutkimuskohteita ovat olleet autenttinen liike ja kontaktityöskentely. Alla olevat kuvat ovat yhteistyön alkuvaiheilta 2016.


LUOMISEN VOIMAA

Kesällä 2016 SaMaKo työskenteli Joensuun kasvitieteellisessä puutarhassa Botanialla. Työskentely sisälsi kaikille avoimia työpajoja sekä Haaponiemen ja Saastamoisen Samassa puutarhassa -performanssin. Työpajoissa hyödynnettiin puutarhaympäristöä muun muassa luomalla installaatioita puutarhasta löytyneistä luonnonmateriaaleista.