SAMAKO/MASA

Portfolio

Yhteistyön historiaa - SaMaKosta MASAksi

Tanssitaiteilija Matti Haaponiemi ja kuvataiteilija Sanna Saastamoinen ovat tehneet yhteistyötä vuodesta 2016 lähtien. Heidän kollaboraationsa nimi on SaMaKo. SaMaKo:n taiteellisen työn perusajatus on liikkeen ja visuaalisen ilmaisun nivouttaminen yhdeksi tekemisen muodoksi. Alun alkujaan SaMaKo:n työskentelyssä keskeisiä teemoja olivat oman kehon ja tilan havainnointi, esineiden moniaistillinen tutkiminen sekä installaatiotyöskentely. Työskentelyn pohjalta järjestettiin työpajoja. Osa työpajoista oli kaikkille avoimia ja osa oli suunnattu Outokummun tanssinopiskelijoille.

2017 SaMaKo:n työskentely alkoi mennä kohti esityksellistä muotoa ja syntyi Saastamoisen ohjaamat Mustalaatikko -demo ja vuonna 2018 Aika on -esitys. 2018 alkaen yhteistyö on sisältänyt myös äänitaidetta. Kesällä 2019 toteutui performanssi Aikamatka, joka sijoittui kaupunkitilaan. Koronan iskiessä 2020 syntyi joukko videoteoksia, joista osa löytyy alempaa sivua ja loput löytyvät Youtubesta. Nykyään SaMaKon yhteistyö käsittää esitystaidetta, liiketutkimusta sekä video- ja äänitaidetta. Tällä hetkellä Haaponiemi ja Saastamoinen kehittävät osallistavaa äänitaidetta, liikettä ja performanssia yhdistelevää praktiikkaa. Teos ja työtapa kulkee nimellä MASA. Kesällä 2021 MASA esiintyi Tahmelan huvilalla osana Teatterikesän OFF ohjelmistoa.


MASA

MASA studiolla
MASA treenaa kotistudiolla 2021.


MASA pose
MASA


MASA keikalla Teatterikesä OFF 2021
MASA keikalla Tahmelan huvilalla elokuussa 2021.
VIDEOTEOKSIA

PAYBACK TIME 2030

PUNISHLisää videoteoksia Youtubessa.NÄYTTÄMÖLLÄ

M+S

Vuonna 2019 SaMaKo käytti äänitaide-esitykissä nimeä M+S. Kollektiivi esiintyi esiintyi keväällä 2019 Tampereella Liikelaiturilla Tanssibuffet esitysillassa sekä myöhemmin kesällä Ylöjärvellä Kivat sulle -festivaaleilla.


Modulaarisyntikka vuonna 2019


AIKA ON

Aika on -esitys oli kehollinen kuvaus käsitteestä aika. Esityksen koreografina toiminut Saastamoinen pyrki rationalisoimaan aika käsitettä minimalistisilla koreografioilla ja liike-elementeillä. Aika on esitettiin keväällä vuonna 2018 Tampereen Liikelaiturilla. Esiintyjinä olivat Matti Haaponiemi ja Katriina Korhonen. Yllä olevalla videolla on otteita esityksestä.


LOPPUSIIVOUS

Vuonna 2017 Saastamoinen toimi koreografina näyttämöteoksessa Loppusiivous. Loppusiivous oli Saastamoisen tulkinta Outokummun Kiisuteatterissa nähtyjen tanssiesitysten väliaikasiivouksista. Yllä olevalla videolla on otteita esityksestä. Esiintyjinä olivat Matti Haaponiemi, Katriina Korhonen, Alli Mattila ja Sanna Saastamoinen.


MUUT MENNEET

SAMAKO + KOKKO1721

Loppusyksyllä 2017 SaMaKo vieraili Kangasniemellä Kokko1721 -residenssissä. Vierailun aikana työpari työskenteli liikkeen, äänen ja esineiden parissa yhdessä residenssin pitäjien Jukka Ristolaisen ja Maija Tuomen kanssa. Työskentelyä äänitettiin ja äänitteestä syntyi nykytanssikuunnelma Homo ludens, joka oli esillä Kulttuurikeskus Poleenissa Pieksämäellä kesällä 2019.


LIIKETUTKIMUS

Vuodesta 2016 lähtien SaMaKon liikkeellisiä tutkimuskohteita ovat olleet autenttinen liike ja kontaktityöskentely. Alla olevat kuvat ovat yhteistyön alkuvaiheilta 2016.


LUOMISEN VOIMAA

Kesällä 2016 SaMaKo työskenteli Joensuun kasvitieteellisessä puutarhassa Botanialla. Työskentely sisälsi kaikille avoimia työpajoja sekä Haaponiemen ja Saastamoisen Samassa puutarhassa -performanssin. Työpajoissa hyödynnettiin puutarhaympäristöä muun muassa luomalla installaatioita puutarhasta löytyneistä luonnonmateriaaleista.