SAMAKO

Portfolio

SAMAKO

Tanssitaiteilija Matti Haaponiemi ja kuvataiteilija Sanna Saastamoinen ovat tehneet yhteistyötä vuodesta 2016 lähtien. Heidän kollaboraationsa nimi on SaMaKo. SaMaKo:n taiteellisen työn perusajatus on liikkeen ja visuaalisen ilmaisun nivouttaminen yhdeksi tekemisen muodoksi. Alun alkujaan SaMaKo:n työskentelyssä keskeisiä teemoja olivat oman kehon ja tilan havainnointi, esineiden moniaistillinen tutkiminen sekä installaatiotyöskentely. Työskentelyn pohjalta järjestettiin työpajoja. Osa työpajoista oli kaikkille avoimia ja osa oli suunnattu Outokummun tanssinopiskelijoille.

2017 SaMaKo:n työskentely alkoi mennä kohti esityksellistä muotoa. Työskentelyssä syntyi Saastamoisen ohjaamat Mustalaatikko -demo ja vuonna 2018 Aika on -esitys. Tällä hetkellä SaMaKon yhteistyö käsittää esitystaidetta, liiketutkimusta ja äänitaidetta. Viimeisin performanssi Aikamatka toteutui kesällä 2019 Tampereella, joka toimi avauksena kaupunkitilassa työskentelylle.


AIKA ON

Aika on -esitys oli kehollinen kuvaus käsitteestä aika. Esityksen koreografina toiminut Saastamoinen pyrki rationalisoimaan aika käsitettä minimalistisilla koreografioilla ja liikekielellä. Aika on esitettiin keväällä vuonna 2018 Tampereen Liikelaiturilla. Esiintyjinä olivat Matti Haaponiemi ja Katriina Korhonen. Yllä olevalla videolla on otteita esityksestä.


LOPPUSIIVOUS

Vuonna 2017 Saastamoinen toimi koreografina näyttämöteoksessa Loppusiivous. Loppusiivous oli Saastamoisen tulkinta Outokummun Kiisuteatterissa nähtyjen tanssiesitysten väliaikasiivouksista. Yllä olevalla videolla on otteita esityksestä. Esiintyjinä olivat Matti Haaponiemi, Katriina Korhonen, Alli Mattila ja Sanna Saastamoinen.


ÄÄNITAIDETTA

2018 alkaen Haaponiemen ja Saastamoisen työskentelyyn on tullut mukaan äänitaide. SaMaKo käyttää äänitaide-esitykissä nimeä M+S. Vuonna 2019 M+S on esiintynyt Tampereella Liikelaiturilla Tanssibuffet esitysillassa sekä Ylöjärvellä Kivat sulle -festivaaleilla. Tallenne keikalta Kivat sulle festivaaleilta 21.5.2019.

SAMAKO + KOKKO1721

Loppusyksyllä 2017 SaMaKo vieraili Kangasniemellä Kokko1721 -residenssissä. Vierailun aikana työpari työskenteli liikkeen, äänen ja esineiden parissa yhdessä residenssin pitäjien Jukka Ristolaisen ja Maija Tuomen kanssa. Työskentelyä äänitettiin ja äänitteestä syntyi nykytanssikuunnelma Homo ludens, joka on ollut esillä Kulttuurikeskus Poleenissa Pieksämäellä kesällä 2019.


LIIKETUTKIMUS

Vuodesta 2016 lähtien SaMaKon liikkeellisiä tutkimuskohteita ovat olleet autenttinen liike ja kontaktityöskentely. Alla olevat kuvat ovat yhteistyön alkuvaiheilta 2016.


LUOMISEN VOIMAA

Kesällä 2016 SaMaKo työskenteli Joensuun kasvitieteellisessä puutarhassa Botanialla. Työskentely sisälsi kaikille avoimia työpajoja sekä Haaponiemen ja Saastamoisen Samassa puutarhassa -performanssin. Työpajoissa hyödynnettiin puutarhaympäristöä muun muassa luomalla installaatioita puutarhasta löytyneistä luonnonmateriaaleista.